Κύπρος: «Θρίλερ» με την πρόταση διάλυσης της Βουλής – Σήμερα η ψηφοφορία | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασίσει η κυπριακή Βουλή επί της πρότασης αυτοδιάλυσής της, μετά την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού το Κίνημα Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Η πρόταση διάλυσης κατατέθηκε λόγω της παραίτησης τόσο του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, όσο και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάννη, οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο του Al Jazeera -που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Κύπρο- να εμπλέκονται σε κύκλωμα έκδοσης διαβατηρίων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να προκληθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές χρειάζεται απλή πλειοψηφία 50%+1, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη Αννα Θεολόγου τάχθηκαν ήδη με δηλώσεις ή ανακοινώσεις υπέρ της πρότασης, ενώ  ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη διαφωνούν, θεωρώντας την πρόταση αυτοδιάλυσης προσχηματική. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, την απόφαση θα κρίνουν οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας, καθώς μέχρι στιγμής καταγράφεται ισοπαλία.

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Α. Αδάμου

Θα προηγηθεί η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών που καταλαμβάνουν τις έδρες των Συλλούρη και Τζιοβάννη αλλά και η ανάληψη της προεδρίας του Σώματος από τον Αδάμο Αδάμου. 

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, ενώ το ΔΗΚΟ απειλεί ότι δεν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταψήφιση του και παραίτηση του Προέδρου.Πηγή:www.iefimerida.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp