Νιώθεις πως κινδυνεύει η ψυχική σου υγεία; Πώς να τη διαφυλάξεις | Star.gr

Με όλα συμβαίνουν γύρω μας, είναι φυσικό να αισθάνεσαι καταβεβλημένη. Ίσως και θυμωμένη, αγχωμένη και νευρική. Όλα τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσικά και δικαιολογημένα. Αλλά για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτή τη φουρτούνα, όπως και κάθε αναποδιά στη ζωή, χρειάζεται πρώτα να διαφυλάξεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία πάνω απ’ όλα.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα σου; Πώς να το αντιμετωπίσεις

Δέξου την αβεβαιότητα

Σίγουρα αυτή η αβεβαιότητα, δεν σε αφήσει να λειτουργήσεις και σε ρίχνει ψυχολογικά. Όλοι θέλουμε να έχουμε μια σταθερά, αλλά η ζωή πάντα είναι απρόβλεπτη, πόσω μάλλον τώρα. Οπότε, πρέπει να το χωνέψεις και να συνεχίσεις με την καθημερινότητά σου, αντιμετωπίζοντας κάθε απρόβλεπτο τη στιγμή που έρχεται. 

Κάνε ένα check-in στον εαυτό σου

Με συμπόνια. Με στοργή. Μην είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Είναι λογικά και φυσικά όσα νιώθεις. Και ο θυμός, και η αρνητικότητα. Απλώς μην αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα να σε καταβάλλουν. 

Να είσαι ευγνώμων

Κλισέ, αλλά το να συνειδητοποιείς πόσο τυχερή είσαι για όσα έχεις και να τα εκτιμάς, θα σε κάνει να προσπαθήσεις και να μην το βάζεις κάτω, παρά τις δυσκολίες. 

Απόκτησε συνήθειες 

Σε μία περιορισμένη καθημερινότητα, το να καθιερώσεις ορισμένες συνήθειες βοηθάει. Ένας περίπατος στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς. Μία βόλτα με το κατοικίδιο σου. Ένα επιτραπέζιο ή μια ταινία με τους αγαπημένους σου ή ακόμη και μία βίντεο κλήση με κάποιον που βρίσκεται μακριά σου αλλά σου λείπει. ‘Ολα αυτά μπορούν να δώσουν στιγμές ευτυχίας μέσα στην ημέρα σου.

 

Όρια και προσωπικός χώρος

Υπάρχουν ημέρες που θέλεις να μείνεις μόνη σου με λίγη μουσική, παρά με κόσμο και τηλέφωνα. Και είναι ανθρώπινο. Όλοι το χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να περιβάλλεσαι συνεχώς από χιλιάδες notifications αν δεν το θες. Βάλε σίγαση. Κλείσε το laptop. Βάλε τα ακουστικά σου. Η ψυχική υγεία προέχει της σωματικής.

Δώσε τη βοήθεια σου

Πέρα από το εγώ, υπάρχει και το εμείς. Μην κλειστείς στον μικρόκοσμό σου. Βοήθησε όσους το έχουν ανάγκη. Θα σε βοηθήσει και σένα. Θα δεις. 

Επικοινώνησε

Αν χρειάζεσαι σε κάποιο να μιλήσεις, επικοινώνησε μαζί του. Μην κλειστείς στον εαυτό σου, αν δεν το θες. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι πάντα δίπλα σου, αρκεί να τους το ζητήσεις. 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy Πηγή:www.star.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp