Μάχη με τον χρόνο και στην οικονομία

Του Δημήτρη Μαθιού 

Μάχη με τον χρόνο εκτός από την πανδημία και στην οικονομία οφείλουμε να δώσουμε όλοι όσοι μετέχουμε και διαμορφώνουμε τις εξελίξεις στην οικονομία για να μετατρέψουμε σε θετικό κλίμα την αισιοδοξία, όπως την εκφράζει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021. 

Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, με τολμηρές πολιτικές επιλογές και κίνητρα για δράσεις. 

Πρόκειται για τη νέα σελίδα της οικονομικής πολιτικής που θα επηρεάσει και θα αναβαθμίσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα επιχειρηματικά σχέδια και την αγορά. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις επίσης, ως αναπτυξιακό εργαλείο, και η προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με κίνητρα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικότητας και των εξαγωγών οφείλουν,  ως μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, να συνθέσουν τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία του 2021

Η κυβέρνηση μετράει πολύ σωστά τον σφυγμό της οικονομίας,  όπως έδειξαν τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πράγμα που δικαιολογεί και την αισιοδοξία μας για εφαρμογή με αποφασιστικότητα ενός,  εκ των πραγμάτων αναγκαίου, τολμηρού σχεδίου ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Εάν, στην επόμενη μέρα,  μετρηθούν με προσοχή και οι παλμοί στη βιομηχανία θα διαπιστώσουμε πως, οι επενδύσεις και τα σχέδια προσαρμογής μας στις απαιτήσεις της τεχνολογίας και των καινοτομούν περιμένουν να πάρουν τη σκυτάλη.

Και αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη μόνο με κανόνες αναπτυξιακού χαρακτήρα και,  κυρίως, μακροπρόθεσμης ισχύος. 

Νέους κανόνες όπως η απαλλαγή της βιομηχανίας και των επενδύσεων από φορολογικές υπερβολές χωρίς αντίκρισμα και καθιέρωση φορολογικών κινήτρων αναπτυξιακού προφίλ με ισχύ μια 10ετία τουλάχιστον. 

Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με πρώτους τους κλάδους της παραγωγής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται. Τόσο στη λειτουργία της οικονομίας όσο και της κοινωνίας μέσα από την ανάλογη πολιτική.

Γιατί,  έχει αποδειχθεί,  πως οι κρίσεις στην οικονομία δεν προκαλούν μόνο προβλήματα. Φέρνουν και ευκαιρίες.

Για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία της κρίσης του κορονοϊού είναι να μετατρέψουμε τη, διαχρονικά,  οθωμανικών χαρακτηριστικών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φορολογική μας πολιτική σε σταθερό αναπτυξιακό κίνητρο. 

Το μοναδικό κίνητρο. Δεν θα χρειαστεί άλλο εργαλείο, αν εφαρμοστεί σωστά και μακροπρόθεσμα.

Ποιος αμφιβάλει πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη δική μας οικονομία, τα επιβάλλουν,  δυστυχώς, μόνο οι “λογικές χαρατσιού”.

Δεν είναι ευχάριστο να το διαπιστώνεις αλλά είναι και αυτό μια πραγματικότητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μοιάζουν με σωσίβια μόνο για την εισπρακτική “φιλοσοφία” μιας, αδικαιολόγητης σε έκταση και σε ύψος, φορολογικής τακτικής. 

Την τακτική που αποτελεί “παγίδα” σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη ή και αποβολή των παθογενειών της οικονομίας μας.  

Ποιο είναι το άμεσο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει μιας και δίνει απαντήσεις στην ανεργία; Η ανακοπή της επιχειρηματικής μετανάστευσης. Η φυγή της ελληνικής επιχειρηματικής έδρας από την Ελλάδα σε χώρες και δίπλα στην Ελλάδα. Στον παραδίπλα φορολογικό “παράδεισο”.

Το πρόβλημα της μόνιμης ύφεσης στην Ελλάδα για δεκαετίες έχει όνομα με διάφορες παραλλαγές. 

Λέγεται φορολογία και εξαναγκασμός σε φορολογική πολιτική με βασικό σκοπό να θρέψει ένα πελώριο και άχρηστο κράτος. 

Οι παραλλαγές των ονομάτων είναι γνωστές ως ΦΠΑ. Επαναλαμβανόμενος ΦΠΑ ακόμη και στα είδη που έχουν πληρώσει ΦΠΑ!!. 

Άλλη ονομασία είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Τρίτη ονομασία είναι ο ΕΝΦΙΑ. Παραλλαγή ίδιου φόρου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δικαιολογείται ως επιβολή και ως ύψος αλλά και με την ανταπόδοση στον φορολογούμενο. 

Εάν το 2021 χαθεί, ως χρόνος για την οικονομία,  με πιθανή κακοδιαχείριση των άμεσων 32 δισ. και των 22 δισ. του ΕΣΠΑ, με ό,τι έχει απομείνει από το ίδιο πρόγραμμα, να ξεχάσουμε όχι μόνο την ανάπτυξη, που οι αισιόδοξοι την τοποθετούν και στο 7%,αλλά και την ανάκαμψη με πιθανή επανάληψη έστω και της ασήμαντης ανάπτυξης του 1-1,5%,  που μας εγκατέλειψε το πρώτο τρίμηνο του 2019. 

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όχι μόνο στην φετινή χρονιά της ύφεσης και στον ορίζοντα της όποιας πορείας ή πιθανής ανάπτυξης του 2021, αλλά για την επόμενη 5ετία.

Ορίζοντες στην οικονομία, εντός των οποίων τα όρια επιχειρηματικής παρουσίας του κράτους σε στρατηγικούς τομείς θα είναι αποσαφηνισμένα. Με τρόπο που να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Αυτά απαιτεί η πραγματική οικονομία του τόπου, όπως θα προβάλλει μετά την πανδημία. Ορίζοντες σταθερότητας και κανόνων για μακροπρόθεσμες δράσεις στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στην καινοτομία και τις απαιτήσεις της τεχνολογίας. Ορίζοντες όμως για μια 5ετία χωρίς μεταβολές παρεμβάσεις και παρεμβολές της πολιτικής στην οικονομία.

* Ο κ. Δημήτρης Μαθιός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς. 

Πηγή:www.capital.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp