Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Στον εισαγγελέα η έκθεση για τα οικονομικά επί Τατούλη

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΑΕΔ)  έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έκθεση για τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς να διευκρινίζεται αν η Αρχή Διαφάνειας έκανε δικό της έλεγχο για την οικονομική διαχείριση του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ή αν η έκθεση που εστάλη στην Εισαγγελία βασίζεται στον έλεγχο που άσκησε ανεξάρτητη εταιρεία μετά από εντολή της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Υπενθυμίζουμε ότι το πόρισμα του τετράμηνου ελέγχου παραδόθηκε από την εταιρεία στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στην περιφερειακή αρχή και αυτή με τη σειρά της το παρέδωσε στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι ορκωτοί λογιστές, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, έχουν καταγράψει στην “Πελοπόννησος Α.Ε.” διαχειριστικό έλλειμμα 1,3 εκ. ευρώ. Ο κ. Τατούλης αμφισβητεί την ύπαρξη του ελλείμματος και κάνει λόγο για πλεόνασμα.

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με την ηγεσία και περιφερειακές υπηρεσίες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Μητσοτάκης “αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπενθυμίζοντας πως ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τον νόμο για το επιτελικό κράτος και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η πρόοδος που έχει ήδη γίνει στο πεδίο της ενίσχυσης της δημόσιας ακεραιότητας θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα τόσο στους δείκτες διαφάνειας όσο και στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Επισήμανε ότι αυτό αφενός θα τονώσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και αφετέρου θα επιτρέψει στο κράτος να απαιτήσει από τους πολίτες να σέβονται τους νόμους

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, είναι σαν το σαράκι, τρώει την κοινωνία από μέσα. Και όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το κράτος λειτουργεί με ακεραιότητα, αυτό αποτελεί συχνά το καλύτερο άλλοθι και για τον πολίτη να παρανομεί και αυτός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Αρχή αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει και μια σειρά από έκτακτες καταστάσεις, με σημαντικότερη την ουσιαστική της συνεισφορά στη διεξαγωγή ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά βέβαια και πολύ σημαντική η συμμετοχή σας στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με τους περιορισμούς γύρω από το κάπνισμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Υπό την ΕΑΔ λειτουργούν πλέον, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Μεταφορών.

Μαζί με τον οργανωτικό μετασχηματισμό της ΕΑΔ, τους τελευταίους 15 μήνες πραγματοποιήθηκε και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό 20%, ενώ εκτός της κεντρικής υπηρεσίας, λειτουργούν 6 περιφερειακές υπηρεσίες, σε Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Πάτρα, Σέρρες, Λάρισα και Ρέθυμνο, με συνολικά 269 επιθεωρητές και 120 διοικητικούς υπαλλήλους. Παράλληλα προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αρχής με την καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, δημιουργία αιθουσών τηλεδιασκέψεων και την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών εφαρμογών για την υποστήριξη του ελεγκτικού έργου, ενώ αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στην προτυποποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών με την έκδοση 25 κανονισμών, εγχειριδίων και οδηγών που αποτελούν μια τομή στη δράση των ελεγκτικών οργανισμών στη χώρα μας.

Στους τελευταίους 15 μήνες λειτουργίας, υποβλήθηκαν στην ανεξάρτητη Αρχή 7.459 καταγγελίες και εκδόθηκαν 1.229 εντολές ελέγχου. Σχετικά με τις πειθαρχικές υποθέσεις, ελέγχθηκαν 1.447 αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων, με την ΕΑΔ να προχωρά στην υποβολή προτάσεων για την επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης και τον ανασχεδιασμό των πειθαρχικών διαδικασιών”.

Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο διοικητής της ΕΑΔ Αγγελος Μπίνης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης Μενέλαος Τσουπλάκης, η επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η γενική διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη, η γενική διευθύντρια Ακεραιότητας και Λογοδοσίας Μαρία Κωνσταντινίδου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων Ιωάννης Φουστανάκης, η Αικατερίνη Λιούλη και ο Παναγιώτης Σταμπουλής από τον Τομέα Υγείας, η Μαρία Καραμπέλια από την Περιφερειακή Υπηρεσία Πάτρας, η Χριστίνα Στεφανουδάκη από την Περιφερειακή Υπηρεσία Ρεθύμνου, ο Βασίλης Παπαγιάννης από την Περιφερειακή Υπηρεσία Λάρισας, ο Αλέξανδρος Κελεσίδης από την Περιφερειακή Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Ταβουλάρης από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τρίπολης και η Σωτηρία Παπαδοπούλου από την Περιφερειακή Υπηρεσία Σερρών.

Θ.Λ.Πηγή:eleftheriaonline.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp