Κυρώσεις κατά της Κύπρου εξετάζει η ΕΕ για τις «χρυσές βίζες» | LiberalGr

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 11:08

Κυρώσεις κατά της Κύπρου εξετάζει η ΕΕ για τις «χρυσές βίζες»

Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κύπρου είναι η Κομισιόν, με αφορμή το νέο σκάνδαλο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα και αφορούσε τη γνωστή υπόθεση της «χρυσής βίζας» προς ξένους υπηκόους. Φαίνεται πως η παραίτηση την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δεν ικανοποίησε τις Βρυξέλλες, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλέστηκε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, η Κομισιόν πρόκειται σήμερα το μεσημέρι να εκκινήσει μια διαδικασία σε βάρος της Κύπρου (αλλά και της Μάλτας) με την κατηγορία της παραβίασης των Συνθηκών της ΕΕ. «Είναι γεγονός ότι η Κύπρος υποσχέθηκε πρόσφατα να εγκαταλείψει την πρακτική που επέτρεπε τη χορήγηση μιας από τις πιο περιζήτητες βίζες παγκοσμίως ακόμη και σε ήδη καταδικασθέντες εγκληματίες, σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά κεφαλαίων και “επενδύσεις”. Όμως, η Κομισιόν θέλει να βάλει οριστικά και αμετάκλητα τέλος σε αυτή την πρακτική», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η Bild.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Λευκωσίας έχει δεσμευτεί να ελέγξει και τις 4.000 περίπου περιπτώσεις ξένων στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί αυτή η ειδική βίζα – ενώ ήδη έχει αφαιρεθεί σε επτά από αυτούς. Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να αποδείξει πως τιμά τα όσα είχε δηλώσει στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της ΕΕ», στα μέσα Σεπτεμβρίου: «Είτε πρόκειται για την υπεροχή της νομοθεσίας της ΕΕ (έναντι των εθνικών είτε για την ελευθερία των ΜΜΕ είτε για τη Δικαιοσύνη ή τις πωλήσεις “χρυσής βίζας”, ένα είναι σαφές: Οι ευρωπαϊκές μας αξίες δεν πωλούνται».

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς παρά να είναι «καχύποπτος» αναφορικά με τη χρονική και (γεω)πολιτική συγκυρία που επιλέγεται – εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Bild – για να κινηθεί διαδικασία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι όλες οι ανοιχτές υποθέσεις σε επίπεδο ΕΕ γίνονται συχνά αντικείμενο «συμψηφισμών»…Πηγή:www.liberal.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp