Κρίσιμες εβδομάδες για την τοπική οικονομία

Η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την τοπική οικονομία.

Οπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ειδικά φέτος, μετά από μία χαμένη χρονιά στον τουρισμό, αποτελεί την τελευταία ελπίδα όλων για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της Το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάει καλά, με τις επιπτώσεις να έχουν φανεί. Οι πρώτες ενδείξεις σε επίπεδο τιμών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μια καλή χρονιά, αρκεί βεβαίως να ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Ο καιρός και τα εργατικά χέρια είναι πλέον αυτό που απασχολεί τους πάντες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαινιάζοντας το Σάββατο ελαιοτριβείο στην Πυλία φάνηκε αισιόδοξος σε σχέση με την πορεία της τιμής του ελαιολάδου, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι θα εγκριθεί από την Ε.Ε. η πρόταση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για να καλυφθεί μέρος της περσινής ζημιάς. Αν όσα είπε ο υπουργός επιβεβαιωθούν και δεν αποδειχθούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να αισιοδοξούν ότι φέτος δεν θα πάει ο κόπος τους χαμένος. Η οργάνωση της συγκομιδής με βάση τα προβλήματα λόγω κορονοϊού είναι δύσκολη και η αισιοδοξία αποτελεί σημαντικό κίνητρο.
Το πρόβλημα των εργατών γης παραμένει και όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο έντονο. Οι μετακινήσεις εργατών θα είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ κανένας δεν θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν βρεθούμε σε τοπικό lockdown. Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την τοπική οικονομία. Η εξάπλωση του κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο θα έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους και σε όλα τα επίπεδα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει rapid test σε εργάτες γης, ένα θετικό μέτρο το οποίο όμως από μόνο του δεν αρκεί. Η καταγραφή των εργατών γης και η εγκατάσταση σε χώρους που θα πληρούν βασικές προϋποθέσεις υγιεινής διαμονής είναι πολύ σημαντική υπόθεση, για να μην τιναχτεί στον αέρα η ελαιοπαραγωγή και η τοπική οικονομία. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και ο καθένας χρειάζεται από την πλευρά του να επιδείξει ωριμότητα και υπευθυνότητα.

panagopg@gmail.com

 Πηγή:eleftheriaonline.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp