Πώς η Πνευματική Ιδιοκτησία συνδέει την Ευρώπη | News


Ήξερες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα πλήθος οργάνων τα οποία εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Πέρα αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κι έναν αριθμό από φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για διάφορες θεματικές που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).


Το EUIPO είναι η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας (μέρος της οποίας είναι η πνευματική ιδιοκτησία) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ενώ εκπροσωπεί την ΕΕ σε διεθνή φόρα και οργανισμούς σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία. Επίσης, το EUIPO είναι το Γραφείο όπου μπορεί κάθε επιχείρηση ή/και φυσικό πρόσωπο να υποβάλει αίτηση για κοινοτικό σήμα, σχέδιο ή υπόδειγμα καθώς και ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και σεμιναρίων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το τι είναι η Διανοητική Ιδιοκτησία (συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας).   


Το EUIPO εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας έχοντας συμπληρώσει ήδη 25 χρόνια λειτουργίας (1994) και δραστήριας συμμετοχής στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου, η γεωγραφική διασπορά των διάφορων οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κι έναν τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έρχεται πιο κοντά στην εκάστοτε τοπική κοινωνία. Το EUIPO από την πρώτη μέρα άνοιξε τις πόρτες του στον τοπικό πληθυσμό, διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων με σκοπό τη μεταφορά της Ευρωπαϊκής ιδέας και συμμετείχε σε τοπικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, το EUIPO κατάφερε να διαδώσει τη σημασία του σεβασμού της Πνευματικής Ιδιοκτησίας μέσω δράσεων που περιλάμβαναν πνευματικά έργα.


Το EUIPO μας θυμίζει ότι τα πνευματικά έργα μπορούν να φέρουν τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Μέσα από ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα τραγούδι ή οποιοδήποτε άλλο πνευματικό έργο, ο καθένας από εμάς μπορεί να γνωρίσει μύθους, ήθη κι έθιμα, και γενικότερα τον πολιτισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ταξιδέψει νοερά πέρα από τα όρια του δικού του κράτους. Ας αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία των έργων μας κι ας την σεβαστούμε, γιατί μέσα από τα μάτια των δημιουργών μπορούμε να έρθουμε όλοι πιο κοντά.   
Πηγή:www.sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp