Tι λέει η επιστήμη; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; – emagazin


Είναι ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει την ανθρωπότητα ήδη από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων μέχρι τον 21ο αιώνα, και ακόμα δεν γνωρίζουμε… ποιό από τα δύο ήρθε πρώτο: Η κότα ή το αυγό;

Το ερώτημα θα ήταν απλό αν το αναλογιστούμε κυριολεκτικά. Τα αυγά γεννούσαν ζώα πολύ πριν εμφανιστούν οι κότες. Έτσι, τεχνικά το αυγό ήρθε πριν την κότα. Αλλά αυτό το ερώτημα διατυπώνεται πιο σωστά ως η κότα ή το αυγό εστιάζει περισσότερο στην κυκλική αιτία και συνέπεια; Δηλαδή, αν η κότα γεννήθηκε από ένα αυγό, από που προήλθε αυτό το αυγό; Από μια άλλη κότα προφανώς, η οποία επίσης πρέπει να προέρχεται από κάποιο αυγό, οπότε ποιο από τα δύο ήρθε πρώτο;

Από τη μία πλευρά έχουμε την ομάδα της κότας. Η έρευνα δείχνει ότι η απαραίτητη πρωτεΐνη για τον σχηματισμό της κότας, που ονομάζεται OV-17, βρίσκεται μόνο στις ωοθήκες της κότας. Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη, το τσόφλι του αυγού δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί. Άρα, χωρίς την κότα, τεχνικά δεν μπορείς να δημιουργήσεις αυγό. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη φύση και τον ορισμό ενός αυγού αρχικά. Στο κάτω-κάτω, είναι το αυγό ένα αυγό που γεννήθηκε από κότα; Ή ένα αυγό που απλά περιείχε μια κότα; Προφανώς, η πρωτεΐνη OV-17 που έφερε την κότα πρέπει να ήρθε από κάπου. Αλλά αν ένας ελέφαντας γέννησε ένα αυγό από το οποίο εκκολάφθηκε ένα λιοντάρι, τότε το αυγό αυτό θα ήταν αυγό ελέφαντα ή αυγό λιονταριού; Αυτό μας οδηγεί στην άλλη πλευρά της ιστορίας, στην ομάδα του αυγού.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, δύο οργανισμοί μεταβιβάζουν μαζί τις γενετικές τους πληροφορίες με τη μορφή του DNA, αλλά η αντιγραφή αυτού του DNA δεν είναι πάντα ακριβής και συχνά δημιουργεί μικρές αλλαγές για το νέο οργανισμό. Αυτές οι μικρές μεταλλάξεις στο DNA για περισσότερες από χιλιάδες γενεές δημιουργούν νέα είδη, αλλά πρέπει να εμφανίζονται στο ζυγωτό ή στο αρχικό κύτταρο. Έτσι, ένα πλάσμα πολύ παρόμοιο με μία κότα (την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “πρωτο-κότα”) ζευγάρωσε με έναν “πρωτο-κόκορα” και, λόγω μιας μικρής γενετικής μετάλλαξης, δημιούργησαν την πρώτη –όπως την ξέρουμε σήμερα– κότα, η οποία εκκολάφθηκε από το πρώτο αυγό. Άρα, το αυγό ήρθε πρώτο;

Ίσως η ομάδα της κότας να ισχυριστεί ότι αυτή ήταν η πρώτη κότα που αναπτύχθηκε μέσα σε αυγό πρωτο-κότας. Ωστόσο, καμία μικρο-μετάλλαξη δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πραγματικά ένα νέο είδος. Εμείς οι άνθρωποι επιθυμούμε να κατατάσσουμε όλα τα πλάσματα σε διαφορετικές ομάδες και να βασίζουμε τα ονόματά τους στο πώς έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, και όχι με βάση το πώς ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η διαδικασία της εξέλιξης γίνεται σε πολλά στάδια και, έτσι, δεν θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ένα νέο είδος σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μοιάζει πολύ με το πώς τα σκυλιά έχουν έρθει από τους λύκους. Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αλληλεπιδρούν και να εξημερώνουν λύκους, δεν υπήρχε ένα ενιαίο σημείο όπου ένας λύκος γέννησε ένα σκύλο. Αλλά μάλλον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σκύλων προήλθαν από διάφορες επιλεκτικές πιέσεις, όπως επιλέγοντας λύκους που δεν φοβούνταν τους ανθρώπους ή αυτούς που ήταν λιγότερο επιθετικοί επί πολλές γενεές. Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλες γενετικές και συμπεριφοριστικές διαφορές από γενιά σε γενιά.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε δύο σενάρια σχετικά με το αρχικό μας ερώτημα. Μερικά από τα πρώτα είδη που γεννούσαν αυγά οδήγησαν σταδιακά στη δημιουργία της πρωτο-κότας, η οποία γεννούσε πλέον πρωτο-αυγά. Σε ένα από αυτά τα αυγά υπήρξε μια μετάλλαξη που προκάλεσε μια μικρή αλλαγή και ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα. Από εκεί προήλθε τελικά η πρώτη κανονική κότα που στη συνέχεια γέννησε το πρώτο κανονικό αυγό. Στην περίπτωση αυτή τεχνικά η κότα ήρθε πρώτη.

Στο δεύτερο, όμως, σενάριο έχουμε μια πρωτο-κότα που γέννησε μια κανονική κότα μέσα σε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως ένα αυγό και, ως εκ τούτου, το αυγό ήρθε πρώτο. Πράγμα που μας φέρνει πίσω στην ονοματολογία και στο ερώτημα, τι είναι ένα αυγό; Ερώτημα το οποίο είναι αρκετά ανούσιο, αλλά στο τέλος, σε αυτό που όλοι συμφωνούμε είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν ήταν ένα κανονικό αυγό ή ένα αυγό πρωτο-κότας, η πρώτη αληθινή κότα πρoήλθε από κανονικό αυγό. Επομένως, το αυγό έκανε την κότα!

Πηγή:emagazin.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp