Τέσσερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ «καλούν» τον υπουργό Υγείας…

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια απέστειλαν 4 μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ζητώντας του «ουσιαστικές δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους».

Την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κερασίδης, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, Άννα Μαστοράκου, Γρηγόρης Σαμπάνης και Αθανάσιος Τσαγγάρης. Όλοι τους είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Το iEidiseis επικοινώνησε και την κ. Άννα Μαστοράκου, πρόεδρο ΙΣ Πάτρας και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ η οποία σχολίασε:

«Εν μέσω COVID θα πρέπει να ενδυναμωθεί ο ρόλος της ΠΦΥ ώστε να υπάρχει χώρος για αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων από περιστατικά που χρήζουν εξωνοσοκομειακής διαχείρισης. Η επόμενη ημέρα για τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να παρέχει εχέγγυα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του, χωρίς αναταράξεις και παλινωδίες. Οι ασθένειες και τα υγειονομικά προβλήματα των ασθενών δεν μπορούν να περιμένουν ούτε οι ιατροί και οι άλλοι πάροχοι μπορεί να μείνουν απλήρωτοι. Ειδικά σε αυτή τη κομβική χρονική περίοδο στην εξέλιξη της πανδημίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ και την προκήρυξη των 800 θέσεων για την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ».

Δείτε την επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μαθαίνουμε ότι θα περιληφθούν επιπλέον τροπολογίες που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και αναμένοντας ένα δύσκολο χειμώνα, οι ασθενείς, οι συμβεβλημένοι ιατροί και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας αναμένουν καινοτόμες δράσεις στη δημόσια υγεία, δομημένες σε ανθρωποκεκτρική βάση και με ρεαλιστική προσέγγιση ως προς την έγκαιρη εφαρμογή τους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Στη συγκυρία αυτή δεν είναι δυνατόν να συνιστά προτεραιότητα η διοικητική αναδιάρθρωση του Οργανισμού και η σύσταση αμειβόμενων επιτροπών. Οι ασθενείς περιμένουν τη θεσμοθέτηση πολιτικών που να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε αποτελεσματικές θεραπείες, τη θωράκισή τους έναντι της μικροβιακής αντοχής (AMR), που είναι άλλωστε και επιταγή και προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περίμενε κανείς τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για επανασχεδιασμό του Υγειονομικού συστήματος και ιδιαίτερα της πολύπαθης και κατακερματισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί αυτού παρακολουθούμε τις εντατικές ενέργειες του Υπουργείου Υγείας να δημιουργεί νέους Οργανισμούς (γιατί άραγε;) λες και η προτεραιότητα για τους πολίτες και τους ασθενείς (και κυρίως οι ευάλωτες ομάδες) είναι ο διορισμός των διαφόρων φίλα προσκείμενων στην εκάστοτε Κυβέρνηση.

Δυστυχώς κύριοι του Υπουργείου φοβόμαστε ότι για άλλη μια φορά οι ελπίδες των πολιτών και του ιατρικού κόσμου – ασθενών διαψεύστηκαν!!

Ευχόμαστε κι ελπίζουμε ν΄ αλλάξετε άμεσα πορεία και αντί να σπαταλάτε τις δυνάμεις σας εδώ και ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας, στη δημιουργία ή τον μετασχηματισμό των Οργανισμών με διάφορα προσχήματα, (Διοικητικά ή Οικονομικά), σας προτρέπουμε επιτέλους ν΄ ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα του Υγειονομικού συστήματος τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά γιατί τα διαχειριστήκατε διαχρονικά, χωρίς να τα έχετε επιλύσει, για το καλό όλων μας.

Περαιτέρω, αιτούμαστε και την άμεση εναρμόνιση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου σχετικά με το θέμα, μια και η χώρα μας δεν έχει ενημερωμένη προσέγγιση και εθνική στρατηρική για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής προτεραιότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τις οδηγίες Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του ΠΟΥ https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/directory-guidance-prevention-and-control/antimicrobial-resistance-strategies.

Προσθέτουμε ότι η κατανόηση της απόδοσης ενός συστήματος υγείας, η απόφαση χρόνου παρέμβασης σε αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εφαρμογή αλλαγής απαιτούν το διάλογο με το σύνολο των θεσμικών εταίρων και ουσιαστική συνεργασία με τους ιατρούς, τους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών και τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που λόγω χρόνιων νοσημάτων αποκτούν ολοκληρωμένη εικόνα του πόσο αποσπασματική είναι η φροντίδα τους και το πως αυτό θέτει σε κίνδυνο διαρκώς την ασφάλειά τους. Βασική δεξιότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής αλλά και ουσιαστική υποχρέωση και ευθύνη τους αποτελεί η ανάληψη ενεργού ρόλου και ουσιαστικών μέσων που να διασφαλίζει τη στήριξη για την ενημερωμένη συμμετοχή των ασθενών, των φροντιστών τους αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού, στη λήψη αποφάσεων που επιδρούν καταλυτικά στις ζωές όλων μας και στις οικογένειες όλων μας. Σε αυτή τη στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων πολιτών καλείται ν΄ αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη πανδημία των τελευταίων ετών, οι ασθενείς εστιάζουν όχι σε επιτροπές ελέγχου ή αμοιβόμενους συμβούλους που επιλέγονται χωρίς κριτήρια, αλλά σε ουσιαστικές δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Κύριε Υπουργέ, εν μέσω της πανδημίας του Covid19, δημοσιοποιείται ότι, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω τροπολογίας που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών , κατά παράβαση των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, και χωρίς προηγούμενο γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για ΝΠΔΔ -Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επιχειρείται αποσπασματικά και χωρίς κανένα κριτήριο η θέσπιση διάταξης μαζικών αποσπάσεων αορίστου αριθμού εργαζομένων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. Περαιτέρω, στο ίδιο κατ’εξαίρεση ρυθμιστικό πλαίσιο υπάγεται η με απόσπαση και εν συνεχεία με απευθείας ανάθεση πλήρωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, χωρίς κανένα κριτήριο και δη εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον προτείνεται η υπαγωγή όλων των οργανικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στον Διοικητή, κατά παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα και αποδομείται η ιεραρχική διοικητική οργάνωση του ΝΠΔΔ. 

Κύριε Υπουργέ, σε αυτή τη δραματική στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων πολιτών καλείται να αντιμετωπίσει την σοβαρότερη πανδημία των τελευταίων ετών, δημοσιοποιείται ότι, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω τροπολογίας που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών, στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες μέχρι τώρα παρίστατο εμμισθος δικηγόρος-Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας ΕΟΠΥΥ, δεν θα δύναται να μετέχει πλέον πάρεδρος του ΝΣΚ σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.2 3086/2002 του ιδρυτικού Νόμου του Νομικού Συμβουλίου του  Κράτους. Η νομική υποστήριξη των μελών κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι σημαντική, καθώς το ΔΣ έχει την ευθύνη της κατανομής των 6 δις του προϋπολογισμού του Φορέα ώστε να καλύπτεται αποσπασματικά η υγεία του συνόλου του πληθυσμού που διαμένει στην ελληνική Επικράτεια.

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν φορείς»Πηγή:www.ieidiseis.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp