Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 5 Ευρωπαίους – Η θέση της Κύπρου


Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 5 Ευρωπαίους – Η θέση της Κύπρου

Περισσότεροι από 1 στους 5 Ευρωπαίους πολίτες (21,1) βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με το υψηλότερο ποσοστό να συναντάται στη Βουλγαρία (32,5%) και το χαμηλότερο στην Τσεχία (12,5). Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ελλάδα (30%) που βρίσκεται στην 3η θέση στο σχετικό κατάλογο, ενώ η Κύπρος κατατάσσεται 10η και βρίσκεται πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και αφορούν το 2019. Το 21,1% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ισοδυναμεί με 92,4 εκατομμύρια άτομα και το ποσοστό είναι ελαφρώς χειρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2018 (21,6%).


Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Λετονία και τις καλύτερες Τσεχία, Σλοβενία, Φιλανδία, Δανία και Σλοβακία.

Εξάλλου, περίπου 1 στα 6 άτομα στην ΕΕ (16,5%) κινδυνεύουν από εισοδηματική φτώχεια σε σύγκριση με 16,8% το 2018. Μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, περισσότερα από 1 στα 5 άτομα διατρέχουν κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας στη Ρουμανία (23,8%), ενώ στο άλλο άκρο της κλίμακας με τα χαμηλότερα ποσοστά εισοδηματικής φτώχειας βρίσκεται η Τσεχία (10,1%).

Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία 1 στα 17 άτομα στην ΕΕ (5,6%) έχουν υποστεί σοβαρή στέρηση το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους επηρεάστηκαν σοβαρά από την έλλειψη πόρων. Συγκεκριμένα, δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να διατηρήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό ή να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους. Αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 2018 (6,1%). Το ποσοστό αυτών που υπέστησαν σοβαρή υλική στέρηση το 2019 διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών – μελών.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 1 στα 12 άτομα στην ΕΕ ζούσαν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Συγκεκριμένα το 2019 το 8,5% του πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών στην ΕΕ ζούσε σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες υποαπασχολούνταν.

Πηγή: philenews

Πηγή:www.philenews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp