Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των… ‘χρυσών διαβατηρίων’

Του Antonis Antoniou

Τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων των “χρυσών διαβατηρίων” δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για τη συνέχισή του. Για μήνες, το πρόγραμμα βρισκόταν στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτικών αρχών εξαιτίας των συνεχών αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, ωστόσο, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το πρόγραμμα, “ξεμπρόστιασαν” πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, όταν σε βίντεο που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο πρώην πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, φάνηκε έτοιμος να παρακάμψει τον νόμο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του κράτους σε έναν επενδυτή που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αναμενόταν, λοιπόν, το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων τελικά καταργήθηκε, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Εξάλλου, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν τερμάτιζε επισήμως το πρόγραμμα, τότε η ίδια η αγορά θα έγραφε τους “τίτλους τέλους”. Άλλωστε, μεγάλες λογιστικές και νομικές εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες μέσω θυγατρικών τους, είχαν ήδη σταματήσει να το πράττουν. Οι δε εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ήταν πάντοτε “αυστηρές” όσον αφορά την ταυτοποίηση των πελατών σε τέτοιες υποθέσεις, έγιναν ακόμη αυστηρότερες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωσε ότι η σχετική πρόταση της κυβέρνησης για τον τερματισμό του, βασίστηκε στις εγγενείς αδυναμίες του προγράμματος και στην εκμετάλλευσή του από μεμονωμένα άτομα. Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2020. Ο Κ. Κούσιος πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την πολιτική της για την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Όταν δε ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα θεσπιστεί κάποιο νέο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εν τω μεταξύ, εχθές (15 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε την παραίτησή του, υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Al Jazeera. Ζήτησε μάλιστα, μέσω γραπτής ανακοίνωσής του, δημόσια συγγνώμη για την αρνητική εικόνα που παρουσίασε – τόσο ως πρόσωπο όσο και ως προέδρος του Κοινοβουλίου – αλλά και για την αναστάτωση που προκάλεσαν οι ενέργειές του.

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης, μέλος του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, παραιτήθηκε επίσης από τη βουλευτική του έδρα. Ο Χρ. Τζιοβάνης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας την οποία προσέγγισαν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, προσποιούμενοι ότι ένας Κινέζος πελάτης τους, καταδικασμένος για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ήθελε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

Το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε θεσπίσει η χώρα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να βγει η κυπριακή οικονομία από την ύφεση που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και το “κούρεμα” των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών. Βοήθησε κυρίως τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να εξοφλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ δημιούργησε σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε περίπου 25,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα βέβαια με το υπουργείο Οικονομικών, οι συναλλαγές αυτές δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές επενδύσεις ή συνεισφορές στο ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά τέλος τις αιτήσεις που θα υποβληθούν πριν τον τερματισμό του προγράμματος (σ.μ. την 1η Νοεμβρίου), αλλά και αυτές που εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τους τελευταίους κανόνες που έχουν θεσπιστεί.

Απομένει πάντως να δούμε εάν οι αρχές της χώρας θα θεσπίσουν ένα νέο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, με αυστηρότερα κριτήρια αίτησης, το οποίο δεν θα επιτρέπει σε φοροφυγάδες και εγκληματίες να αποκτήσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το επίπεδο συμμόρφωσης του κυπριακού προγράμματος με το κοινοτικό δίκαιο, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα εκκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Πηγή:www.capital.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp