Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: μία χρόνια παθογένεια του συστήματος υγείας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης για μία ακόμα φορά επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα του τομέα υγείας στην χώρα, όπου η Πρωτοβάθμια Υγεία παραγκωνίζεται διαχρονικά

Η πανδημία ανέδειξε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το σοβαρό έλλειμμα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, το οποίο επί της ουσίας είναι ανύπαρκτο, την ώρα που είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο ότι η ΠΦΥ είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης για μία ακόμα φορά επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα του τομέα υγείας στην χώρα, όπου η Πρωτοβάθμια Υγεία παραγκωνίζεται διαχρονικά. Και ενώ σήμερα το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να «ενεργοποιήσει» τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, στέλνοντας τον κόσμο εκεί για να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, στην πόλη του Ρεθύμνου το νοσοκομείο παραμένει ο υποδοχέας απλών περιπτώσεων ανθρώπων με συμπτώματα covid.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το σύστημα δύσκολα θα αντέξει. «Θέλουμε περισσότερα τεστ, αλλά τα θέλουμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, δεν τα θέλουμε σε επίπεδο νοσοκομείου, ούτε συρροής στην Παιδιατρική Κλινική ούτε στα ιδιωτικά ιατρεία. Αυτή τη στιγμή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην πόλη δεν την καλύπτει το αστικό κέντρο υγείας και δεν υπάρχει και η ενεργοποίηση της ΤΟΜΥ στο βαθμό που θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι εκεί υπάρχουν τέσσερις ειδικευμένοι, αξιόμαχοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Δεν έχουν μπει οι ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα στο σχέδιο γιατί ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτές τις δομές.

Οι ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης είχαμε προτάξει τη δημιουργία των κέντρων υγείας αστικού τύπου και στη συνέχεια την δημιουργία των τοπικών μονάδων, την θεσμοθέτηση των οικογενειακών γιατρών. Όλα αυτά έμειναν πίσω και τελικά και αυτά που μπήκαν σε προτεραιότητα έμειναν πίσω, όπως οι ΤΟΜΥ και ο θεσμός των οικογενειακών γιατρών, αλλά και το κέντρο υγείας της πόλης δεν προχώρησε», σημείωσε ο κ. Στεφανάκης μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Το «ρόλο» της ΠΦΥ έχουν ουσιαστικά αναλάβει τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς όμως το κράτος να τα έχει εντάξει στον οποιονδήποτε σχεδιασμό, λέει ο κ. Στεφανάκης και συμπληρώνει: «Τα 100 και πλέον ιδιωτικά ιατρεία καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ΠΦΥ χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, χωρίς να έχουν ένα τύπο συμβάσεων με το δημόσιο, ώστε να υπάρχει η πρόσβαση όπως παλιότερα. Θέλω να πω ότι ενώ υπάρχει διαπιστωμένο το έλλειμμα, υπάρχουν και οι γιατροί που θα μπορούσαν να καλύψουν την ΠΦΥ, όλα αυτά δεν έχουν γίνει μέρος ενός σχεδίου τοπικά και πανελλαδικά, που για μας θεωρείται μείζον.

Όλες οι παρατηρήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου τους τελευταίους δέκα μήνες λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την νόσο είναι να την κρατήσεις μακριά από τα νοσοκομεία και να την αντιμετωπίσεις στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τα τεστ και με την παρακολούθηση».

Μέχρι σήμερα πάντως καμία κυβέρνηση και καμία ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την οργάνωση της ΠΦΥ, πλην των εξαγγελιών ότι … σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά!Πηγή:www.goodnet.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp