Το Social Dilemma: Ένας digital κόσμος, άσπρος και μαύρος

Ύπουλοι αλγόριθμοι που καταγράφουν τα κουμπιά που αγγίζει το δάχτυλο και ο κέρσοράς μας, που ξέρουν πόσα δευτερόλεπτα κοιτάζαμε μια φωτογραφία πριν «ταγκάρουμε», «σφηνώνουν» διαφημίσεις την ώρα που θεωρούν ότι είμαστε πιο επιρρεπείς και προτείνουν περιεχόμενο που μπορεί «να μας ενδιαφέρει». Όμως, πολύ πριν ο Τζεφ Ορλόφσκι του Social Dilemma θελήσει να μας επιστήσει την προσοχή σε όλα αυτά, αποδίδοντας μέσω των μαρτυριών πρώην κορυφαίων στελεχών του Facebook και της Google χίλια μύρια από αυτά που ταλαιπωρούν την κοινωνία, η απόπειρά του βρίσκει τοίχο.

Ποιος εφευρίσκει τον τροχό της χειραγώγησης, σε μια εποχή που όντως οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Google και το Facebook, κατακεραυνώνονται για τις οικονομικές πρακτικές τους και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν – ή και το ίδιο το γεγονός ότι συγκεντρώνουν δεδομένα;

Άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε χειραγωγούν «τις οργανωμένες συνήθειες και τις απόψεις μας» είπε, όχι κάποιος engineer δεδομένων ή κάποιος ριζοσπάστης, ακτιβιστής ή σύγχρονος προοδευτικός σχολιαστής. Ήταν το 1928, πριν 92 χρόνια, όταν ο Έντουαρντ Μπερνέζ, ο λεγόμενος και πατέρας της προπαγάνδας, ανέλυσε τι σημαίνει χειραγώγηση των ανθρώπων και ιδίως των μαζών, για εμπορικούς, διαφημιστικούς και φυσικά πολιτικούς σκοπούς. Ήταν ο άνθρωπος που κωδικοποίησε, συστηματοποίησε και ουσιαστικά αποθέωσε την προπαγάνδα και τις τεχνικές χειραγώγησης με βάση τις ψυχολογικές αδυναμίες και το υποσυνείδητο των ανθρώπων, πριν καλά-καλά διανοηθεί ο κόσμος την ύπαρξη των mass media.

Πηγή:www.cnn.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp