Πόσο πληρώνονται οι χρηματοοικονομικές θέσεις στην Ευρώπη-Μισθοί ανά χώρα

Οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την υψηλή προσφορά υποψηφίων σε χρηματοοικονομικές θέσεις, κάνουν το μέλλον των απόφοιτων οικονομικών πανεπιστημίων να φαντάζει δυσοίωνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, MoneyTransfers, κάθε μήνα πραγματοποιούνται σχεδόν 27.000 αναζητήσεις εργασίας από απόφοιτους οικονομικών σχολών ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Από την επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τις απολαβές οικονομικών στελεχών, που διαθέτει ο ιστότοπος εύρεσης εργασίας και επιχειρήσεων GlassDoor, προέκυψε ο κατάλογος με τις καλύτερα αμοιβόμενες χρηματοοικονομικές θέσεις ανά χώρα.

Σημειώνεται πως το MoneyTransfers κατέγραψε στοιχεία από 31 χώρες συνολικά, ενώ δεν υπήρξαν διαθέσιμα δεδομένα για την Ανδόρα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Μολδαβία και το Σαν Μαρίνο.

Τα ποσά που αναφέρονται αντιστοιχούν στις μέσες ετήσιες απολαβές όπως καταγράφηκαν στο GlassDoor, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Ποιες θέσεις πληρώνονται καλύτερα ανά χώρα

Σύμφωνα με την έρευνα, η καλύτερα αμειβόμενη θέση και μάλιστα με διαφορά άνω των €20.000 από τη δεύτερη είναι η θέση χρηματοοικονομικού συνεργάτη στην Ελβετία, με τις ετήσιες απολαβές ενός νεοεισερχόμενου στελέχους να αγγίζουν τις €102.506.

Μετά την Ελβετία, δεύτερη έρχεται η θέση οικονομικού ελεγκτή στο Λίχτεσταϊν, με αμοιβή €78.774 και στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο αναλυτής επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, με μέσες ετήσιες απολαβές €78.459.

Μεταξύ των 31 χωρών για τις οποίες υπήρξαν διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση, με τις μέσες ετήσιες απολαβές ενός οικονομικού ελεγκτή να ανέρχονται σε €24.090.

Αναφορικά με την πανευρωπαϊκή κατάταξη των χρηματοοικονομικών θέσεων σε σχέση με τις απολαβές, κυριάρχησαν οι θέσεις του οικονομικού ελεγκτή (10 χώρες), του οικονομικού αναλυτή (9 χώρες) και του αναλυτή επενδύσεων (6 χώρες).

Εκτός από το Λίχτεσταϊν και την Ελλάδα, η θέση του οικονομικού ελεγκτή αποδείχθηκε η καλύτερα αμειβόμενη θέση στη Φινλανδία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Από αυτές τις χώρες, στο Λίχτενσταϊν καταγράφονται οι μεγαλύτερες απολαβές και στη Βουλγαρία οι χαμηλότερες.

Περαιτέρω, η θέση του υπεύθυνου χρηματοοικονομικής ανάλυσης, εμφανίζεται ως η καλύτερα αμειβόμενη θέση στελέχους στη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Εσθονία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Από τις παραπάνω χώρες, τα περισσότερα χρήματα δίνονται στη Δανία και τα λιγότερα στη Ρουμανία.

Αναφορικά με τη θέση του αναλυτή επενδύσεων, οι καλύτερες αμοιβές εντοπίζονται, πέραν του Λουξεμβούργου, στην Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία.

Ο κατάλογος των πιο καλοπληρωμένων στελεχών ανά χώρα ολοκληρώνεται με τις θέσεις χρηματοοικονομικών συνεργατών σε Γερμανία, Γαλλία και Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν επίσης αυτές του οικονομικού διαχειριστή στην Ισπανία και του λογιστή στην Ουκρανία.

highest paying finance graduate roles europe euros 1

Συμβουλές για υποψήφια στελέχη

Την παράθεση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη, πλαισιώνουν και τρεις συμβουλές, τις οποίες το MoneyTransfers απευθύνει προς τους υποψήφιους-ες σε θέσεις χρηματοοικονομικών στελεχών επιχειρήσεων.

Η πρώτη συμβουλή αφορά τη χάραξη στρατηγικής και την προσπάθεια δικτύωσης, με χρήση και των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, στο περιβάλλον της αγοράς εργασίας.

Η δεύτερη σχετίζεται με την ιδέα της διά βίου μάθησης και κατάρτισης και την αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου για την καλλιέργεια και βελτίωση δεξιοτήτων.

Τρίτον, κομβικής σημασίας θεωρείται, η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου εργασίας, δεδομένου πως όλο και περισσότεροι εργοδότες, δείχνουν να μην αρκούνται στην ύπαρξη του βιογραφικού, αλλά περιμένουν να δουν έναν υποψήφιο σε ενεργητική σχέση με το αντικείμενο του.

Ενδεικτικά παραδείγματα που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν θετικά είναι η συμμετοχή σε ανεξάρτητα χρηματοοικονομικά έργα ή σύναψη συμφωνιών για παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠηγή:www.reporter.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp