Ξανθός: Κυβερνητική δυσανεξία για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ.Ξανθός, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας για την αντιμετώπιση περιστατικών περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία covid-19.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφού μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία επωμίστηκαν όλο το βάρος των ύποπτων κρουσμάτων, υπάρχουν πολλές ασάφειες για το ρόλο και τις προϋποθέσεις ενεργού εμπλοκής των ΚΥ και του προσωπικού τους, υπάρχει η παράλογη απαίτηση για ραντεβού για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα και στις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), κυρίως όμως χαρακτηρίζεται από μια «παράλειψη» απολύτως ιδεοληπτικής φύσης.

Δεν αναφέρονται πουθενά στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που ανέπτυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας. Είναι πραγματικά προκλητικό να αγνοούνται – σα να μην υπάρχουν – 127 δημόσιες δομές στελεχωμένες με 1100 οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στην κοινοτική φροντίδα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η δυσανεξία της κυβέρνησης απέναντι στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας και ειδικά στην ΠΦΥ, δεν κρύβεται. Και φαίνεται ότι ακόμα και όταν αποφάσισε να κινηθεί προς την κατεύθυνση που υποστήριζε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ (ενσωμάτωση  των δημόσιων δομών ΠΦΥ στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας), δεν απέφυγε τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και τις αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Επειδή όμως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην αξιοποιηθούν όλες οι δομές και όλοι οι άνθρωποι της ΠΦΥ σ’ αυτή τη δύσκολη φάση, ο κ.Ξανθός ρωτά τον υπουργό Υγείας: “Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ; Σκοπεύει ή όχι να ενσωματώσει τις ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ; Θα τροποποιηθεί το πλαίσιο για τους συμβεβλημένους γιατρούς -οικογενειακούς και μη- με τον ΕΟΠΥΥ;”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠηγή:www.reporter.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp