Ιστορικό βήμα για την Ευρώπη: Ξεκινά η έκδοση κοινού χρέους –μαμμούθ για την αντιμετώπιση της ύφεσης του κορονοϊού

Eurogroup ομόλογα

Με τα κοινωνικά ομόλογα του προγράμματος SURE η Ευρώπη κάνει από την επόμενη εβδομάδα το μεγάλο βήμα: Ξεκινά την έκδοση κοινού χρέους – μαμμούθ για την αντιμετώπιση της δραματικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg  πως η ΕΕ θα ξεκινήσει τη διάθεση των κοινωνικών ομολόγων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σχέδιο SURE, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης.

Η έκδοση ομολόγων για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του επόμενου έτους, και θα εκδώσει χρέος με μέση διάρκεια 15 ετών, είπε ο κ. Χαν.

«Αμέσως-αμέσως θα τριπλασιάσουμε το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κοινωνικών ομολόγων. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η έναρξη του προγράμματος κοινού χρέους αποτελεί ιστορικο βήμα για την Ευρώπη: Το μέγεθος του προγράμματος είναι τέτοιο ώστε στο τέλος της επόμενης χρονιάς η ΕΕ θα έχει ανέβει στην κορυφαία θέση παγκοσμίως μεταξύ των εκδοτών νέου χρέους με υψηλή αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, το ευρώ αναβαθμίζεται σε αποθεματικό νόμισμα, αποκτώντας status αντίστοιχο με του δολαρίου.

Τα κοινωνικά και τα πράσινα ομόλογα

Στο πλαίσιο των εκδόσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΕ θα στραφεί μετά τα κοινωνικά ομόλογα και σε μία ακόμη ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, τα πράσινα ομόλογα. Μέσω των πράσινων ομολόγων θα αντλήσει  το ένα τρίτο του δανεισμού της για πανδημία.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν αποδόσεις αντίστοιχες με εκείνες της Γαλλίας, όπου οι δεκαετές τίτλοι αποδίδουν σήμερα περίπου -0,27%. Όσοι κατέχουν γερμανικά ομόλογα βλέπουν ακόμη πιο αρνητικές αποδόσεις, περίπου -0,5%.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδόσεων, μίλησαν με τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα «με περισσότερους από 550 ενδιαφερόμενους επενδυτές», είπε ο επίτροπος Χαν προεξοφλώντας υψηλή ζήτηση.Πηγή:economico.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp