Αντίστροφη μέτρηση για τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη στιγμή που η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη θα ανακηρύξει οριστικά τη λήξη της συνεδρίασης σε μια δίκη που ενδεχομένως κατέρριψε πολλά ρεκόρ.

Ρεκόρ σε διάρκεια με 453 δικασίμους, αλλά και σε παράγοντες: 69 κατηγορούμενοι και διψήφιος αριθμός συνηγόρων – πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης -, δεκάδες μάρτυρες κι ένας τεράστιος όγκος εγγράφων.

Η Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, είναι άλλη μία σημαντική μέρα, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου στις 10 το πρωί, θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των αιτημάτων των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έχει προτείνει να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση

Το πλαίσιο των ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 έτη, ενώ για ένταξη σε αυτήν είναι 5-10 έτη. Οι ποινές, αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μειώνονται σε 1-6 έτη για τα μέλη και σε 2-8 έτη για τους διευθυντές.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα ελαφρυντικά, το λόγο παίρνει ξανά η Εισαγγελέας, προκειμένου να υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο αποσύρεται και διασκέπτεται μέχρι να καταλήξει σε απόφαση την οποία και θα ανακοινώσει.

Ακολουθεί νέος γύρος αγορεύσεων για τα αιτήματα περί αναστολής των ποινών μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, καθοριστικός παράγοντας για το αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί το μέρος της διαδικασίας που υπολείπεται για την περαίωση της ιστορικής αυτής δίκης, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια, ωστόσο, εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί

Η ΕΛ.ΑΣ. «φρέναρε» τον Λαγό

Για άλλο ένα ακραίο επικοινωνιακό σόου ετοιμαζόταν στο μεταξύ, ενόψει των ανακοινώσεων της Δευτέρας στο Εφετείο, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και εκλεγμένος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός.

Ο πρώην χρυσαυγίτης είχε… προειδοποιήσει πως εάν βγει αρνητικό το τεστ για κορονοϊό που έχει κάνει, τότε θα βρεθεί στη δίκη. Το πρωί της Κυριακής έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν καθε έννοια δικαίου.δεν με φοβίζετε.ποτε δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».

Ωστόσο, η ΓΑΔΑ «πάγωσε» κάθε σκέψη για ναζιστικές συγκεντρώσεις, απαγορεύοντάς τις με σχετική ανακοίνωση: 

«Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων.»

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω της κρίσιμης απόφασης, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση και σταδιακά από τις πέντε το πρωί, η κυκλοφορία οχημάτων, στις παρακάτω οδούς πέριξ του Εφετείου Αθηνών:

  • Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας
  • Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας
     

Πηγή:www.efsyn.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp