Καλωσορίσατε στην Κύπρο μας! | Neos Kosmos

Όπως το ματσικόριδο αντά να πει να ανθίσει,
τζι πα στην όκτη του αβλατζιού τζιαι να μουσκομυρίσει…
Αχιλλέας Λυμπουρίδης

«Τινές δε φάσι Κύπρον κληθήναι αυτήν από Κύπρου υιού Κινύρου». Μυθολογικές παραδόσεις φέρουν την ονομασία προερχόμενη από το όνομα του Κύπρου, γιου του μυθικού βασιλιά του νησιού, Κινύρου.

Μόνο που η συγκυρία είναι τέτοια, που δυστυχώς, δεν μού επιτρέπει υποδοχή με εναγκαλισμούς και την πατροπαράδοτη Κυπριακή φιλοξενία, όπως το καλεί η γη που γεννήθηκα. Ωστόσο, με τα φτερά της φαντασίας, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω την εικόνα της και να σας πάω μια βόλτα στο νησί.

Η κομβική της θέση, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και η κοντινή απόσταση με τις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που ενώνουν την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ασία, την καθιστούν γέφυρα πολιτισμών.

Επίσης, το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το θαυμάσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών καθώς και το σύγχρονο τραπεζικό και νομικό σύστημα, την αναδεικνύουν σε ιδανική εμπορική γέφυρα, που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Ανατολή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με 888.000 κατοίκους (στο τμήμα που ελέγχει, αφού το βόρειο τμήμα της βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή) και με Προεδρικό πολιτειακό σύστημα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί, με κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιερώθηκε το 1960 όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Το φόντο είναι λευκό, στο κέντρο φέρει τον χάρτη της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού και κάτω γιρλάντα με κλαδιά ελιάς, που συμβολίζουν την Ειρήνη.

Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών.  Η Κεντρική Τράπεζα που ιδρύθηκε το 1963 ως αυτόνομο ίδρυμα και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Συστήματος, εποπτεύει τις εγχώριες τράπεζες και τις θυγατρικές ξένων τραπεζών και των υποκαταστημάτων τους.

2004: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΑ

Το 2004, η Κύπρος έγινε Ευρωπαία και το 2008 υιοθέτησε το Ευρώ. Το Μεσογειακό της κλίμα, ζεστό και ξηρό το καλοκαίρι και βροχερό αλλά ήπιο τον χειμώνα, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της εύφορης Μεσαωρίας που απλώνεται μεταξύ των οροσειρών του Πενταδάκτυλου και του Τροόδους, ν’ ασχοληθούν με την γεωργία, την κτηνοτροφία και στις παράκτιες με την αλιεία.

Οι Δήμοι λειτουργούν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στα αστικά και τουριστικά κέντρα, ενώ οι Κοινότητες αποτελούν την τοπική δομή διακυβέρνησης στις αγροτικές περιοχές. Τόσο οι Δήμαρχοι όσο και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, εκλέγονται απευθείας από τους κατοίκους για πενταετή θητεία.

Στην Κύπρο λειτουργούν 3 κρατικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό. Επίσης, υπάρχουν 4 ιδιωτικά πανεπιστήμια και 22 κολλέγια και ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας πάμε τώρα στους Αρχαιολογικούς Τόπους και τα Μνημεία. Το νησί είναι κατάσπαρτο από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία διαφορετικής τεχνοτροπίας, νοοτροπίας και φιλοσοφίας, όπως οι Νεολιθικοί Οικισμοί στη Χοιροκοιτία, τα μνημεία στην αρχαία Σαλαμίνα, το αρχαίο Ωδείο Πάφου, τα ψηφιδωτά της Οικίας Διονύσου στην Κάτω Πάφο, και, Βυζαντινές και Λατινικές Εκκλησίες και Μοναστήρια όπως της Ασίνου, του Αγίου Νικολάου της Στέγης, της Παναγίας του Κύκκου, του Μαχαιρά, του Αγίου Νεοφύτου και άλλα.

Αν προσθέσουμε και τα Φράγκικα και Ενετικά φρούρια, κάστρα και τείχη, έτσι για να αναφέρουμε μερικά, έχουμε καλύψει πάνω από 4.000 χρόνια Ιστορίας, και παρουσίας των Κυπρίων στην Μεσόγειο, αφού ήταν γνωστοί από τα Ομηρικά χρόνια.

Προσπάθειες καταβάλλονται για τη διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα του νησιού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην Κύπρο λειτουργεί αριθμός μουσείων, με μεγαλύτερο το Μουσείο στη Λευκωσία. Η Κρατική Πινακοθήκη, εξάλλου, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση την κρατική συλλογή της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και κατά περιόδους, σημαντικές εκθέσεις από το εξωτερικό καθώς και αναδρομικές εκθέσεις Κύπριων πρωτοπόρων στις εικαστικές τέχνες.

Το Φεστιβάλ «Τα Κύπρια», περιλαμβάνει παραστάσεις όπερας, θεάτρου, μουσικής, χορού και εκδηλώσεις που αφορούν τον κινηματογράφο και τα εικαστικά, με καλλιτέχνες και συγκροτήματα διεθνούς κύρους από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος έχει πλήρως αναθεωρηθεί, με σημαντικά έργα στον τομέα της περιβαλλοντικής υποδομής και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Ωστόσο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του νησιού είναι, η έλλειψη του νερού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν κατασκευαστεί υδατοφράκτες και μονάδες αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

Κατά γενική ομολογία, το βιοτικό επίπεδο έχει αυξηθεί σημαντικά, και το κατά κεφαλή εισόδημα χαρακτηρίζεται υψηλό. Τελευταία, επενδύει και στην ελαφρά βιομηχανία αλλά αναπτύσσεται και στον τομέα του τουρισμού.

Διαθέτει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.
Αξίζει πιστεύω να αναφέρω ότι το Ματσικόριδο (κρινάκι), έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό φυτό και η Λατζιά, σε εθνικό δέντρο. Το Αγρινό, ένα σπάνιο ενδημικό είδος άγριου προβάτου, συναντάται μόνο στην Κύπρο.

Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Από το 1974, οι προσπάθειες της εκάστοτε Κυβέρνησης επικεντρώνονται στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και βίαιης διαίρεσης του νησιού.

Ωστόσο τελευταία, η Τουρκία προβαίνει σε θαλάσσιες και εναέριες προκλήσεις με στόχο την διατάραξη της ειρήνης στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ματωμένο φεγγάρι

Ένας κρατούσε το μαχαίρι
άλλος κρατούσε το σπαθί
κι εγώ σου κράταγα το χέρι
το χέρι για να ζεσταθεί.
Αγάπη μου, αγάπη μου
θα σου μιλήσω τώρα
για της χαράς την ώρα
και για τη λευτεριά.
Αγάπη μου, αγάπη μου
στην πικραμένη χώρα
θα σταματήσει η μπόρα
και θάρθει η ξαστεριά.
Ειν το φεγγάρι ματωμένο
κι ο ήλιος είναι σκοτεινός
και μες τη νύχτα περιμένω
ν΄ ανοίξει πάλι ο ουρανός

Από τον δίσκο: Το Χρυσοπράσινο Φύλλο (1966)
Αφιερωμένο στην Κύπρο
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου
Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη

*Πληροφορίες: Η Κύπρος με μια ματιά, Έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες ιστοσελίδες

Πηγή:neoskosmos.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp