Η Κύπρος τίμησε την 60η επέτειο ανεξαρτησίας – Το μήνυμα Μητσοτάκη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με ορατό το αποτύπωμα της πανδημίας, πολιτειακή πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία τίμησαν την 60η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα παρήλασαν ενώπιον του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη που δέχθηκε τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, απόντος του Νίκου Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Κύπριου υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την έπαρση της σημαίας και τη ρίψη 21 βολών. Της διέλευσης των στρατιωτικών τμημάτων προηγήθηκαν οι πολεμιστές του 1974 και οι ανάπηροι πολέμου. Άρμα μάχης Τ80U πέρασε μπροστά από την εξέδρα φέροντας την κυπριακή σημαία, με ένα σχηματισμό μαχητικών ελικοπτέρων MI35 να πραγματοποιεί την πρώτη διέλευση πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Στη στρατιωτική παρέλαση έλαβαν μέρος τα άρματα μάχης T80U ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, το γαλλικά ΑΜΧ 30 Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά και τα ρωσικά ΒΜΡ 3. Η Εθνική Φρουρά κατά τους σημερινούς εορτασμούς παρουσίασε το αντιαεροπορικό σύστημα BUK και το σύστημα Οθέλλος.

Στο δεύτερο μέρος παρήλασαν τα πεζοπόρα τμήματα, αποτελούμενα από στελέχη του πεζικού, της αεροπορίας, του ναυτικού, της αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ.

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ν. Αναστασιάδη: Αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως «με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ης επετείου της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εκφράζω τις πιο εγκάρδιες, αδελφικές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης».

Όπως πρόσθεσε, «η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική. Γιατί γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp