Τα “δίνει όλα” η Ευρώπη στην Άγκυρα: “Φιάσκο” και αυτή η Σύνοδος Κορυφής

Υποβιβάζουν το θέμα – Ούτε λόγος για κυρώσεις πλέον

Για ακόμη μία φορά φαίνεται η απροθυμία της Ευρώπης -πλην ορισμένων κρατών- να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας, που αν και τύποις έχει αποσύρει τον στόλο και το ερευνητικό από την Α. Μεσόγειο, δεν έχει σταματήσει λεπτό να απειλεί ακόμη και με πόλεμο στην Α.Μεσόγειο.

Η “ηχηρή απάντηση” της Ευρώπης λοιπόν σε όλα αυτά, είναι να συζητηθεί το ζήτημα της Α. Μεσογείου, στο … δείπνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που “μοίρασε” ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ενημερώνει για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για 1-2 Οκτωβρίου έπειτα από κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας».

Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπά μας», αναφέρει.

Στο τέλος της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση Ναβάλνι και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο δείπνο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν στο δείπνο.

Στην επιστολή ειδικότερα αναφέρεται:

«Το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.»

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και οι αιματηρές συρράξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα, οι 27 ηγέτες θα μιλήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρεί αύριο, Τετάρτη για τις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα σημείωσε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.

 

Η ΕΕ θέλει να περάσει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας χωρίς την συγκατάθεση της Κύπρου!

 

Σε ένα απίστευτο σκάνδαλο είναι έτοιμη να προχωρήσει η ΕΕ. Εδώ και μέρες οι Βρυξέλλες πιέζουν σε έντονο βαθμό την Κύπρο να πάρει πίσω το βέτο που έβαλε στην Λευκορωσία. 

Η ΕΕ θεωρεί θέμα αξιοπιστίας τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, με την Λευκωσία να αντιστέκεται σθεναρά. Όμως οι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα και έτσι θέλουν να περάσουν κυρώσεις χωρίς την συγκατάθεση της Κύπρου! 

Πρόκειται για μία ”πραξικοπιματική” κίνηση, η οποία θα προκαλέσει αναταράξεις στα θεμέλια της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, στη Σύνοδο Κορυφής απομακρύνεται το ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία καθώς πολλές χώρες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις διερευνητικές συνομιλίες. 

Πηγή:www.pentapostagma.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp