Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η ανησυχία στην Ευρώπη

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν 3.011 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ, επιβάλλοντας νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

«Ο αριθμός των κρουσματων αυξήθηκε απότομα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Υγείας.

Αυστρία

Σε 730 ανήλθε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Αυστρία μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων να είναι σήμερα 8.590, ενώ 469 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 88 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα (που έχει πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους) συνολικά 44.258 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 774 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.569.992 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο υπολογισμού από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής για την περίοδο από την 11η έως την 23η Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο 1,09, που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο θα μπορούσε υποθετικά να μολύνει 1,09 επιπλέον άτομα.

Από τον Οργανισμό αναφέρεται ότι στη βάση του μοντέλου, ο αριθμός των νεων μολυσμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, αυξήθηκε σε ποσοστό κατά 0,7% την ημέρα.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των περαιτέρω ελέγχων στο χώρο της εστίασης και των κλαμπ βρίσκονται παράνομες εκδηλώσεις, και ήδη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη δημοτικές αρχές και Αστυνομία πραγματοποίησαν 230 τέτοιους ελέγχους.

«Ο σχετικά μικρός αριθμός μηνύσεων – υπήρξαν συνολικά έξι – οφείλεται στο γεγονός ότι τη Δευτέρα ήταν μια σχετικά αδύναμη βραδιά, και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι διοργανωτές έχουν βελτιωθεί», εξήγησε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι με τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Από την πλευρά του, ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ασκώντας κριτική στους διοργανωτές των πάρτι, επισήμανε πως πρόκειται για μία εστία εκτροφής για την παραπέρα μετάδοση του ιού, αλλά ο ίδιος τοποθετήθηκε εκ νέου κατά του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης στις 22.00, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι, εάν δημιουργηθούν ορισμένες προϋποθέσεις-πλαίσιο, αυτές θα γίνουν αποδεκτές από τους πελάτες με “κοινή λογική”.

Ο ίδιος, παραπέμποντας στο ισχύον από χθες στη Βιέννη μέτρο της καταχώρησης από τους πελάτες στην εστίαση, των στοιχείων τους σε ειδικό έντυπο — ούτως ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί εκεί λοίμωξη από κορονοϊό, να διευκολύνεται η παρακολούθηση των επαφών από τις υγειονομικές αρχές — τόνισε, πως αυτό είναι το «πιο ήπιο μέσο« σε σύγκριση με τον περιορισμό του ωραρίου νυχτερινής λειτουργίας.

Ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης ανέφερε ότι στην παραδοσιακή εστίαση έχουν υπάρξει λίγες λοιμώξεις μέχρι στιγμής, ενώ, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολες οι περιοχές όπου «συναντιούνται άνθρωποι και δεν προσανατολίζονται στα μέτρα ασφαλείας«.

Παράνομα κλαμπ, τα οποία, χωρίς σχέδια ασφάλειας — δηλαδή με πάρα πολλούς ανθρώπους και χωρίς απόσταση — διοργανώνουν εκδηλώσεις ακόμη και μετά την ώρα κλεισίματος, είναι πρόβλημα, «και εδώ θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση με συνέπεια», διαβεβαίωσε ο Μίχαελ Λούντβιγκ.

Δανία

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί την ανοδική του πορεία στη χώρα αν και με πιο αργό ρυθμό μετά την επιβολή νέων περιορισμών προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής, που δείχνει σε πόσους ανθρώπους κατά μέσο όρο μπορεί να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει μολυνθεί από αυτόν, έπεσε σήμερα στο 1,1 από 1,3 πριν από μία εβδομάδα και 1,5 πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Ο χαμηλότερος ρυθμός μόλυνσης σημειώνεται παρότι ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων αυξήθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα για να φθάσει το ημερήσιο υψηλό των 652 στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων έπεσε στις 392 σήμερα.

Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απότομης αύξησης των νέων μολύνσεων, η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επέβαλε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και στις ώρες κλεισίματος μπαρ και εστιατορίων.

Βρετανία

Οι φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και τα μαθήματα με φυσική παρουσία ενδέχεται να σταματήσουν λίγες εβδομάδες προτού φύγουν προκειμένου να τους επιτραπεί να αυτοαπομονωθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον.

«Θα εργαστούμε με τα πανεπιστήμια για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι φοιτητές θα λάβουν την απαραίτητη στήριξη για να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να περάσουν τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους, εφόσον επιλέξουν να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Βρετανός υπουργός Παιδείας ενώπιον βουλευτών.

«Ενδεχομένως θα απαιτηθεί από ορισμένους φοιτητές να αυτοαπομονωθούν στο τέλος του εξαμήνου».

Κρούσματα COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 45 πανεπιστήμια και ύποπτα κρούσματα σε δύο ακόμη, σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Οι αναζωπυρώσεις αυτές ανάγκασαν κάποια πανεπιστήμια να ζητήσουν από τους φοιτητές να τεθούν σε αυτοαπομόνωση στα δωμάτιά τους και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, απειλώντας να αφήσουν τους φοιτητές απομονωμένους όταν έχουν ήδη κάνει φίλους κι εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα δίδακτρα που έχουν ήδη καταβάλει.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση, επειδή δεν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη στήριξη των φοιτητών και δεν διασφάλισε ότι θα είναι διαθέσιμος επαρκής αριθμός τεστ στα πανεπιστήμια, έως την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Εντούτοις, ο Ουίλιαμσον είπε ότι περισσότερα τεστ θα είναι διαθέσιμα, ενώ σημείωσε πως πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια είναι πολύ καλά προετοιμασμένα για να διαχειριστούν οποιοδήποτε ξέσπασμα COVID-19.

«Θα υπήρχε πραγματικό κόστος εάν δεν είχαμε ανοίξει τα πανεπιστήμιά μας», τόνισε. «Το κόστος δεν ήταν τα χρήματα, το κόστος θα ήταν η χαμένη ευκαιρία για εκείνους τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν για να γίνουν γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, δάσκαλοι».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο κίνδυνος μπορεί ποτέ να μην εξαλειφθεί πλήρως και ότι εκείνος δεν θα «καταδίκαζε μια γενιά νέων ζητώντας τους να βάλουν τις ζωές τους σε αναμονή για μήνες ή και χρόνια».

Γερμανία

Ενιαίο σύστημα εντοπισμού και αντιμετώπισης του κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, περιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές γιορτές και πρόστιμο για όποιον δίνει ψευδή προσωπικά στοιχεία σε εστιατόρια προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα απόψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τα κρατίδια, στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. Τονίστηκε πάντως ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ένα νέο γενικό «lockdown».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Αλλά γνωρίζουμε και ότι με τα σωστά μέτρα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά να συνεχίσουν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία και η οικονομία να εξακολουθήσει να λειτουργεί», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και εστίασε την προσοχή της στις ιδιωτικές εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες, όπως είπε, «αποτελούν μεγάλη αιτία έκρηξης κρουσμάτων».

Στο εξής σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται η συμμετοχή έως και 25 ατόμων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο, ενώ η πρώτη ένδειξη για την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο θα δίδεται όταν εντοπίζονται 35 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται σε κλειστούς χώρους να μην συγκεντρώνονται περισσότερα από δέκα άτομα. Μέχρι τώρα μέτρα τοπικού χαρακτήρα λαμβάνονταν όταν εντοπίζονταν τουλάχιστον 50 κρούσματα.

Επιπλέον, στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 50 ευρώ σε όποιον δίνει ψευδή προσωπικά στοιχεία προσερχόμενος σε επιχειρήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, δυσχεραίνοντας έτσι την προσπάθεια ιχνηλάτησης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος και, όταν σημειώνεται αύξηση μολύνσεων, θα εφαρμόζονται περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ. Σε ισχύ παραμένουν οι κανονισμοί για την τήρηση αποστάσεων και την χρήση προστατευτικής μάσκας, όπου δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Η αύξηση των κρουσμάτων μας ανησυχεί ιδιαίτερα, δήλωσε η Καγκελάριος, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι ένα νέο «lockdown» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως αυτό της περασμένης άνοιξης, πρέπει να αποφευχθεί. «Για αυτό πρέπει να αντιδράσουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», πρόσθεσε.Πηγή:www.newsbeast.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp