Στουρνάρας: Υπέρβαση το Ταμείο Ανάκαμψης -Κίνητρο για πράσινες επενδύσεις

«Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η τράπεζα Πειραιώς για την «Βιώσιμη Τραπεζική Χρηματοδότηση του Αύριο», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι τράπεζες θα θέσουν υψηλούς στόχους προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση δίνοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα με στόχο την πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις, αλλά κάλεσε και τις εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης να προχωρήσουν σε δράσεις όπως μέσω αγοράς πράσινων ομολόγων αλλά και μέσω των collaterals που δέχονται με στόχο την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε δε ότι οι αγορές δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως με την αναγκαιότητα της πράσινης οικονομίας και δεν τιμολογούν ακόμη το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.

«Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να αφήσουμε πίσω την ευκαιρία για μια πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Επεσήμανε ότι τα προγράμματα ανάκαμψης με αιχμή το NextGeneration EU είναι ευθυγραμμισμένα με τις πράσινες ανάγκες και οι επενδύσεις πρέπει να προσαρμοσθούν και να κατευθυνθούν προς αυτές.

Σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε: «Αποτελεί μια υπέρβαση. Ελπίζω να είναι και μια μόνιμη δραστηριότητα». Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΤτΕ ήταν η 1η Κεντρική Τράπεζα που συμμετείχε και υπέγραψε τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών.

Γιώργος Χαντζηνικολάου: Πρωτοπόρος η Πειραιώς στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη

«Χρειάζονται βαθιές αλλαγές και τομές που θα οδηγήσουν σε επανακατανομή επενδυτικών πόρων προς την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία και πρόκληση να προχωρήσει μπροστά και να εξαλείψει τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες της. Έχουμε ως οικονομία συγκριτικά πλεονεκτήματα στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος της Πειραιώς και πρόσθεσε: «Ας αδράξουμε την ευκαιρία, ας τολμήσουμε τις αλλαγές, ας μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία».

Οι τράπεζες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου έχουν κομβικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. «Οι τράπεζες πρέπει να κατευθύνουν πόρους προς την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που στηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προκειμένου να κάνουν την οικονομία και την κοινωνία βιώσιμες».

Αναφερόμενος στην τράπεζα Πειραιώς υποστήριξε ότι «η τράπεζα πρωτοπορεί καθώς συμμετείχε στις διεθνείς διαβουλεύσεις για τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής.Πηγή:www.reporter.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp