Π. Λιαργκόβας στον Αθήνα 9.84: «Η οικονομία μπορεί να αντέξει ένα τοπικό lockdown στην Αττική, αλλά όχι πάνω από δύο εβδομάδες» | ΑΘΗΝΑ 9,84

Στις οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή ενός δεύτερου lockdown λόγω πανδημίας τοπικά στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Επισημαίνοντας εισαγωγικά ότι οι οικονομολόγοι μπορούν να μιλήσουν μόνο για τις συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς ο πρώτος λόγος ανήκει στους ειδικούς επιστήμονες, ο κ Λιαργκόβας εκτίμησε ότι οι συνέπειες από ένα δεύτερο lockdown πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με τη χρονική διάρκεια και την έκταση εφαρμογής του. «Ενα δεύτερο lockdown θα έχει συνέπειες στην οικονομία και παίζει ρόλο, εάν θα είναι γενικευμένο, μόνον στην Αττική ή σε περιοχές της, όπως και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιβληθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Λιαργκόβας εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί ένα γενικευμένο lockdown, διότι -όπως είπε- «είναι σίγουρο πως θα έχει μεγάλες συνέπειες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το αντέξει η οικονομία μας.»
Περιγράφοντας τις συνέπειες, τόνισε ενδεικτικά πως «Θα πέσει έξω το ΑΕΠ που τώρα είναι στο 8%, η ύφεση θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 10-12 δισ ευρώ, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, θα αυξηθεί η ανεργία- οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από 110.000 – και θα υπάρξει μεγάλη εισοδηματική καθίζηση. Τώρα κυμαίνεται στα 700 με 800 ευρώ για κάθε πολίτη, ενώ θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση σε περίπτωση γενικού lockdown. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, πράγματι υπάρχουν 37 δισ. Ωστόσο, εάν τα χρησιμοποιήσουμε, οι αγορές θα μας “τιμωρήσουν” ως προς την ικανοποίηση του χρέους. Αν χρησιμοποιηθούν δε τα χρήματα της Ε.Ε, θα προκύψει κάποια μορφής μνημόνιο με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούμε με υψηλότερο χρέος»

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικού lockdown στην Αττική, είπε ότι «η οικονομία μπορεί να το αντέξει, αλλά όχι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Θα μπορούσαμε να δαπανήσουμε 2 έως 3 δισ ευρώ από τα 37 που διαθέτουμε.»

Ο κ Λιαργκόβας προέκρινε ως «περισσότερο διαχειρίσιμη λύση σε οικονομικό επίπεδο, τα τοπικά lockdown σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.»


Πηγή:www.athina984.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp