Κυκλοφόρησαν €9,7 δισ. στην Κύπρο οι επενδυτές


Κυκλοφόρησαν €9,7 δισ. στην Κύπρο οι επενδυτές

Σε συναλλαγές €9,7 δισ. προχώρησαν, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, συνολικά 2,855 αλλοδαποί επενδυτές, οι οποίοι τη συγκεκριμένη περίοδο εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Όπως όμως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε μελέτη που διενήργησε για την επίδραση του ΚΕΠ στην οικονομία και η οποία επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, οι συναλλαγές δεν ισοδυναμούν με πραγματικές επενδύσεις ή με συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Από το σύνολο των συναλλαγών που έγιναν, ποσό €6,4 δισ. επενδύθηκε στον τομέα των ακίνητων.Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούν πέραν του 60% του συνόλου των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΚΕΠ «σήκωσε» τις τιμές των ακινήτων στην Λεμεσό

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των επενδυτών του προγράμματος στον τομέα των ακινήτων έχει διπλασιαστεί από το 2015 (που ήταν κάτω από 1/5) μέχρι το 2019 (κοντά στο 1/3), κάτι που δείχνει τη σημαντική συνεισφορά τους. Βάσει των διαπιστώσεων του υπουργείου, πέρσι το μερίδιο επενδύσεων σε ακίνητα, περιλαμβανομένων και κατοικιών, στο σύνολο των επενδύσεων στα πλαίσια του ΚΕΠ, υπολογίζεται γύρω στο 37.5%.

Εξάλλου, το 2018 το μερίδιο των επενδύσεων που έγιναν μέσω του προγράμματος ήταν 30,5%, το 2017 οι επενδύσεις ήταν 21,1%, το 2016 το ποσοστό ήταν 17,3% και το 2015 ήταν γύρω στο 19.5%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με κανονισμούς θα συνοδεύεται ο επενδυτικός νόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Πηγή:www.philenews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Σχετικά άρθρα

εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμφωνώ ρητά να λαμβάνω το ενημερωτικό δελτίο και ξέρω ότι μπορώ εύκολα να καταργήσω την εγγραφή ανά πάσα στιγμή

don't worry
be happy.

share with the world

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp